Eerder vanavond ging het in blogpraat over reacties op je blogs. Leuk onderwerp want daar valt veel over te zeggen. Natuurlijk is iedere blogger blij met positieve reacties maar wat doe je met negatieve reacties?

Ik vind dat je ze in principe moet laten staan. Waarom? Omdat jij op je blog je mening spuwt en andere mogen daar op reageren maar dat moet wel ongecensureerd kunnen want anders is het net een dictatuur. “je mag zeggen wat je wil zolang je het maar met mij een bent.’ Daar heeft niemand wat aan en dat wordt heel saai!

Soms is het jammer dat #blogpraat maar uit 140 tekens bestaat want zo’n opmerking doet natuurlijk stof opwaaien. Jouw blog, jouw regels een negatieve reactie mag je dus weghalen zei iemand.

Dat ligt wat genuanceerder vind ik. Natuurlijk is er wat voor te zeggen dat het jouw blog is en dat jij kan bepalen om een reactie te verwijderen. Maar zomaar? Nee, daar moet je wel duidelijk over zijn. Waarom werd een reactie verwijderd? Waarom past de reactie niet onder dat bericht? Wat je volgens mij wilt voorkomen is dat je lukraak verwijderingen plaatsvinden omdat de inhoud je niet helemaal bevalt.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo kreeg ik ooit een reactie dat alle gehandicapten beter konden branden. Geen fijn bericht om te lezen. Ik heb besloten om de reactie te laten staan. Zo konden mensen ook mijn tegenreactie zien. Twee weken laten besloot ik tot verwijdering van het hele blogbericht en dus ook de reacties.

Uiteindelijk moet je natuurlijk lekker zelf weten wat je met negatieve reacties doet. Dat is jouw keus en er is geen goed of fout. Als je het mij vraagt dan zorg je voor duidelijkheid naar de lezer over wat je wel en niet toestaat.