twee mesen op een bankje aan de rivier

Online dating is onderhand de normaalste zaak van de wereld. We kijken er niet meer gek van op als mensen vertellen dat ze de liefde van hun leven online zijn tegengekomen. Praten over online dating is in ieder geval geen taboe meer. Toch schrok ik toen ik laatst werd gevraagd naar het gehandicaptenperspectief van online dating.

Er bestaat geen gehandicaptenperspectief

Ik betwijfel zelfs of het een bestaand woord is maar zelfs al zou dat zo zijn, het ‘gehandicaptenperspectief’ bestaat niet. Er zijn zoveel verschillende mensen met zoveel verschillende soorten handicaps. Daarom hou ik het bij mijn perspectief op online dating met een lichamelijke handicap.

Online dating kan voor mensen met en zonder handicap een uitkomst zijn

Online daten verlaagt de drempel om nieuwe mensen te ontmoeten. Dat geldt voor iedereen, zeker voor mensen met een handicap. Het is veilig achter een scherm en geen onnodig gedoe om bijvoorbeeld bij de kroeg te komen.

Zelf kiezen of je direct duidelijk bent over je handicap

Online dating heeft nog een voordeel. Doordat mensen je handicap niet direct zien kunnen ze ongeremd kennis maken met jou als persoon zonder daarbij gehinderd te worden door alle vooroordelen die men mogelijk heeft bij iemand met een handicap. Kennis maken met de ware jij is ineens mogelijk.

Het wel of niet benoemen van je handicap is een keuze

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je handicap direct te benoemen of heel duidelijk aanwezig te laten zijn op je profielfoto. Volgens sommigen is dat eerlijker maar dat betwijfel ik. Is het eerlijk om afgerekend te worden op het hebben van een handicap omdat mensen er de meest verschrikkelijke waanideeën op nahouden?

Je moet er wel eerlijk over zijn

Laat één ding duidelijk zijn: het is belangrijk dat je eerlijk bent over je handicap. Het is niet iets wat je kunt verbergen en dat moet je ook niet willen. Alleen, als je het niet in je profiel zet heb je zelf veel meer de mogelijkheid om het moment te kiezen. Dan is er de mogelijkheid om een situatie te creëren waarin je direct kunt sturen, kunt inspelen op de reactie van de ander.

De kans dat iemand afhaakt vanwege je handicap is aanwezig, maar dat is altijd nog beter dan de ware mislopen omdat de maatschappij er nogal wat waanbeelden op nahoudt.

Er  zijn ook speciale datingsites voor mensen met een handicap

Er zijn overigens ook datingsites speciaal voor mensen met een handicap. Zelf ben ik daar geen voorstander van. Wie zich alleen bij zo’n website inschrijft laat heel veel kansen liggen. Toch kan ik mij goed voorstellen dat mensen voor zo’n site kiezen. Het is veilig en vertrouwd. Je moet ergens beginnen en uiteindelijk moet je vooral doen wat goed voor jou voelt.

Foto: Guian Bolisay via Flickr CC: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)