De laatste weken wemelt het van de mensen die hun Facebook-account opheffen of al hun foto’s aan het verwijderen zijn. De reden? De nieuwe Facebook-voorwaarden die per 1 januari ingaan. Is er daadwerkelijk wel reden tot zorg, of hebben we massaal last van kuddegedrag.

Volgens Jurist Charlotte Meindersma die een publicatie op Frankwatching schreef over de nieuwe Facebookvoorwaarden zijn de aanpassingen minimaal.

Facebook heeft bijvoorbeeld een ‘Privacy Basics‘-beleid gemaakt, dat het makkelijker zou moeten maken om je privacy-instellingen te veranderen. Deze informatie stond eerst in de gewone voorwaarden. Veel meer dan de informatie uit de voorwaarden te halen en in een apart document zetten, heeft het bedrijf dus niet gedaan.

Bron: Frankwatching

De voorwaarden gelden voor alle Facebook-diensten

Het is je natuurlijk goed recht om je Facebook-account te verwijderen, het is immers jouw account. Maar als je daadwerkelijk je account opzegt vanwege de nieuwe voorwaarden bedenk dan dat de voorwaarden gelden voor alle producten van Facebook. Dus ook je favoriete berichtenapp WhatsApp en het filterwalhalla Instagram. Het knelpunt van de nieuwe voorwaarden is voor vele het potentieel mogen gebruiken van foto’s bij reclames. Hier gaat Charlotte in het artikel dan ook uitgebreid op in.

Facebook is niet de enige

Natuurlijk, Facebook heeft meer gegevens over ons dan ons lief is. Maar dat geldt niet alleen voor Facebook. Dat geldt voor elk bedrijf waar je zaken mee doet. Google, Microsoft, Dropbox, Apple en ja, ook je favoriete webshop weet meer over jou dan je wellicht zal denken.

Moeten we ons zorgen maken?

Deels, we weten te weinig over de informatie die bedrijven over ons verzamelen. We moeten ons misschien wel zorgen maken omdat het steeds een stapje verder gaat. Aan de andere kant moeten we ons beseffen dat diensten zoals Facebook bestaan omdat ze informatie verzamelen. Niets is gratis, ook gratis niet.

Wat we denk ik niet moeten doen is een bedrijf straffen voor het feit dat ze opener worden over welke informatie ze verzamelen en wat ze er mee mogen. Het is natuurlijk aan jou of je wel of niet je Facebook-account wilt verwijderen of niet. Na Facebook komt er wel weer een andere gigant die jouw gegevens verzamelt. Daarom is het beste advies nog altijd: Denk goed na wat je deelt.

Foto: Josh Hallett via Flickr CC: Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)