Bij elk groot sportevenement draaien de marketingafdelingen van Nederland overuren. Bedrijven zijn er als de kippen bij om ludieke acties te verzinnen en de officiële sponsoren van het evenement halen alles uit de kast om hun met aan de man te brengen. Fantastische reclamespotjes, paginagrote advertenties en elk reclameblok wordt razendsnel verkocht. Hoe anders is dat bij de Paralympische Spelen.
Minder aandacht en dus marketingtechnisch niet interessant?
Gedurende de Paralympische Spelen zijn er in Nederland vrijwel geen merken die reclame maken in combinatie met Paralympische Spelen. Een veel gehoord argument is de verminderde belangstelling in vergelijking met de Olympische Spelen. Dit is een valide argument al durf ik te stellen dat je er dan juist gebruik van moet maken. Het is moeilijker om op te vallen tussen honderd sponsoren dan tien. Laten we die mindere aandacht eens even nader bekijken.
De cijfers
Er keken gisteren 150.000 mensen naar de Paralympische tennisfinale tussen Vergeer en Koot. Voor het tijdstip van de dag zijn dit normale cijfers. Wat betreft het de uitzendingen van het Paralympisch Journaal liggen de kijkcijfers tussen de 600.000 en 900.000. Dit zijn records voor Nederland. Daar wil je als bedrijf toch wat mee doen?
Commercieel wel rendabel en interessant
Channel 4 laat zien dat de Paralympische Spelen zeker wel commercieel interessant zijn. Zij zijn de zendgemachtigde van GB en dat terwijl zij gewoon een commerciële zender zijn. De Paralympische Spelen hebben voor Channel 4 zelfs het beste kijkcijfer in 10 jaar opgeleverd. Daarnaast staat Channel 4 nu wereldwijd op de kaart.
Het is mij een raadsel waarom er geen enkel bedrijf reclame maakt met een sporter van de Paralympische Spelen. Ik kan mij niet voorstellen dat je niet verbonden wilt zijn met Esther Vergeer die al meer 500 wedstrijden ongeslagen is, of “Blade Babe” van Rhijn die geweldige sportprestaties neerzet en laten we eerlijk zijn, er fantastisch uit ziet. Voor sportmerken moet dit toch een godsgeschenk zijn? Is er dan geen enkele marketingafdeling in Nederland wakker? Deze positieve associatie met je merk zou toch fantastisch zijn?
Buitenlands voorbeeld
Gelukkig zijn ze in het buitenland wel wakker. Zo heeft Samsung een fantastische reclame.
Sport doesn’t care where you’re from, if you’re a man or a woman, tall, thin, big or short. Sport doesn’t care how you got here, how much money you make, what you believe in or not. It doesn’t care if you have two legs, one leg or wheels. Sport only cares that you’re here to take part and give your all to win.
Je kunt zeggen wat je wilt maar Samsung laat met deze reclame zien dat ze betrokken is bij iedereen. Daarnaast geeft de reclame een zeer goed gevoel en laat Samsung zien dat ze trots is om de Paralympische Spelen te sponseren.
Natuurlijk zijn er wel Nederlandse sponsoren. Maar kunt u ze opnoemen? Wist u dat de NS, DSM, Lotto, Randstad, UNILEVER, Ernst & Young sponsor zijn van de Paralympische Spelen? Waarschijnlijk niet. Een echte gemiste kans van de marketingafdeling. Hopelijk zijn ze in 2016 wel wakker.
*kijkcijfers zijn afkomstig van Stichting KijkOnderzoek
Randstad wist ik van hun Sterspotjes, waarin Paralympische en Olympische sporters gewoon gemixt in voorkomen. NS wist ik omdat ik de NS nogal volg, vanwege mijn ROVER activiteiten. De andere wist ik niet.
Randstad mixed het inderdaad. Dat is ook prima natuurlijk. Waarom zou je perse twee verschillende spotjes maken. Dat kost ook weer extra geld.
Van de rest weet je het interdaad gewoon weg niet of je moet de bedrijven heel goed volgen. Je vraagt je toch af waarom ze wel sponsorgeld betalen en daar vervolgens geen reclame over maken.