Eerder vanavond vond de start van het EK plaats in Polen, om precies te zijn in Warschau. De openingswedstrijd had een leuke pot moeten worden maar na 93 minuten bleef ik gedesillusioneerd op de bank achter. Niet vanwege het gelijkspel maar vanwege de wanvertoning van de arbitrage en het Poolse publiek.

Laten we eerlijk zijn, de Polen en Oekraïners mogen blij zijn dat ze dit prachttoernooi mogen organiseren. Je zou verwachten dat ze dat dan ook zijn maar leek het in de eerste wedstrijd echter niet op. Nog voor de eerste overtreding kreeg Griekenland fluitles. Net zo eentonig als de Vuvuzela alleen dan vele malen erger.

Wees welkom in Polen

In de rust zag ik een reclamespotje voor Polen. De boodschap van het filmpje luidt: “Polen: wees welkom” Die boodschap leek mij wat tegenstrijdig met het fluitconcert. Hoezo welkom? Je wordt al uitgefloten nog voor je één keer tegen de bal trapt. Ach laat ik het er maar niet meer over hebben. Als ik Polen was schaamde ik mij kapot.

De arbitrage moet zich overigens ook kapot schamen. Drie kaarten die discutabel zijn en een penalty die gegeven had moeten worden. Als dit de graadmeter is voor het niveau van de arbitrage houd ik mijn hart vast. Ik geloof heilig in het voetbal maar dit leek eerder Matchmaking dan een goede pot voetbal.

Mensen, het EK is begonnen maar voorlopig is Polen organisator van het fluitconcert van de eeuw en maakt de UEFA gebruik van derde divisie scheidsrechters. Een ding weten we zeker mochten ze in polen ooit een EK fluitconcerten houden dan worden ze gegarandeerd Europees Kampioen.