Lieve lezers, ik worstel een beetje met blogreacties. Volgens een onderzoek van Jakob Nielsen uit 2006 reageren 1 op de 100 lezers op een blogpost. Als ik naar mijn statistieken kijk, lijkt dat te kloppen. Maar op platformen als Twitter en Facebook speelt de ware discussie zich af. Neem het vorige artikel over de kop ‘Gehandicaptenhuisvesting leidt tot overlast in de buurt’, 0 reacties op mijn blog, 15 reacties op Facebook en 4 mails. 

15 reacties, 2 like's en 1 keer gedeeld op Facebook

Als je alleen naar de cijfers kijkt dan zou je zeggen dat een link naar de Facebook volstaat. Daar reageert met over het algemeen toch het meest. Maar zo makkelijk is het niet want waar morgen je bezoekers reageren als ze geen Facebook hebben? Die hebben toch ook het recht om te kunnen reageren?

Reacties zijn waardevol

Dan nog iets, reacties zijn veel te waardevol, (voor mij) ze geven je feedback op je denkwijze, laten zien dat mensen met je meeleven en zijn soms voer voor nieuwe blogs. En waarom zou je een extra drempel opwerpen voor lezers die willen reageren? Dat werkt averechts denk ik.

Geen reacties is geen ramp

Berichten zonder reacties worden slechter gelezen. Dat komt waarschijnlijk omdat ze minder interessant zijn om op te reageren en omdat de mens nu eenmaal een kuddedier is. We reageren graag als andere ons zijn voorgegaan. Een bericht met 12 reacties lijkt per definitie interessanter dan een artikel van geen reacties.

Geen centrale plek voor discussie

Wat ik zelf zo jammer vind is dat er geen centrale plek is waar de (gehele) discussie zich afspeelt. Zij die op mijn blog reageren weten niet wat er op Facebook is gezegd en andersom. Jammer maar helaas. Voorlopig laat ik alles denk ik nog bij het oude. Wat zouden jullie doen? De discussie verplaatsen naar één platform en daarmee mensen uitsluiten? Of het laten zoals het is.

PS Er bestaat een plug-in die alle Facebook en Twitter berichten naar je site kopieert maar in het verleden ging dat vaak fout.