Reizen met de trein is met ingang van één januari een stuk makkelijker geworden maar de meeste van jullie hebben daar niets van gemerkt. En nee, er is nog geen oplossing voor de falende ov-chipkaart en ook niet voor de blaadjes op de rails. De NS heeft de spelregels voor de assistentieverlening gehandicapten aangepast. Lang leven meer vrijheid voor mensen die hier afhankelijk van zijn.

Vroegûh was het niet beter

Wilde je vorig jaar met de trein reizen dan moest je zorgen dat je de treinreis drie uur voor vertrek had aangemeld bij de NS servicecentrale. Spontaan even naar het strand zit er dan natuurlijk niet in. Spontaan uren van te voren iets bedenken is immers een best karwei. Om het nog wat moeilijker te maken moest de rit niet alleen drie uur van te voren geboekt zijn maar ook voor acht uur ’s avonds. Daar gaat het gezellige etentje dat rustig uit kan lopen….

Hallo, we leven in 2015

Dat moeten ze bij de NS ook gedacht hebben. Sinds één januari is de voor “acht uur ’s avonds”-regel komen te vervallen en is drie uur teruggebracht naar één uur van te voren. Hatsiekadee! Nu kan ik tenminste spontaan bij vrienden blijven eten zonder mij zorgen te maken of ik mijn trein wel ga halen. Nu bestel ik mijn trein gewoon tijdens het toetje. Whoppa! Dat heb ik dus gisteren maar even direct uitgeprobeerd. Ik kan je vertellen, het scheelt enorm veel stress als je niet steeds op de klok hoeft te kijken. 🙂

Toekomstmuziek

Het is een flinke stap vooruit in het toegankelijk maken van het openbaar vervoer. Nog even en ik kan net als jullie zeuren over tien minuten vertraging omdat er blaadjes op de rails liggen. Nou ja, even zal nog wel even duren want op dit moment is er assistentieverlening mogelijk op 112 van de ca. 400 station. Maar hé, dat is toch al 28% van de stations.

Muzikale omlijsting van de reis

Weet je wat ook leuk is? Op steeds meer stations staat een piano waar reizigers op kunnen spelen. Ik doe het mijn medereizigers niet aan maar sommige mensen zijn in staat om je reis te voorzien van een mooie muzikale rand. Zo ook gisteren, toen werd de stationshal gevuld met de klanken van deze jongeman.

A video posted by Eelco Martens (@eelcomartens) on

Super leuk!!!