De komende tijd zal ik in het kader van mijn onderwijstraject een aantal berichten schrijven. De opdrachten horen bij het vak SxD dat onderdeel is van het semester DMEC. Deze post is de verwerking van de allereerste opdracht. Ik analyseer de website en het gebruik van Repudo.
De analyse is gebaseerd op een theorie van Adrian Chan. Zijn theorie in het kort: Gebruikers op social media en communities kunnen drie verschillende ‘soorten’ interesses hebben .Hij typeert ze als de spiegel, het canvas en het raam, die respectievelijk synoniem staan voor het kijken naar jezelf, naar anderen en interacteren met anderen.
De eerste kennismaking
Mijn eerste indruk van de website is geen goede. De site maakt op mij een kinderlijke indruk en als het geen schoolopdracht was geweest dan was ik direct weer vertrokken. Los van het uiterlijk van de website is mij niet duidelijk wat deze website precies doet en wat het doel is. Er staat wel een iPhone met beelden van de app maar deze zeggen maar weinig over het doel van de community. De app lijkt de sleutel tot de Repudo-community dus heb ik de app direct gedownload.
Inloggen
Je kunt op de website alleen maar inloggen door middel van social-login. De keuze is simpel, of Facebook of Twiter. Dit zou voor mij een reden kunnen zijn om mij niet aan te melden.
Wanneer je inlogt door middel van de app heb je nog de keuze om je aan te melden via een e-mailadres. Er staat netjes aangegeven wat de beperkingen zijn wanneer je dit doet maar de optie is er in ieder geval. Wanneer je ingelogd bent heb je een zestal keuzes: drop, nearby, to pick up, picked up, specials, activity .
Het plaatsen van een Repudo
Als je klikt op drop dan kun je een Repudo plaatsen. Dit gaat redelijk simpel zolang je maar netjes vakje voor vakje invult. De app staat je niet toe om bijvoorbeeld eerst de foto te kiezen en dan voor wie hij is. Klik je ergens anders dan het eerste vakje krijg je de melding dat je eerst het eerste vakje in moet vullen. Dit maakt het onnodig ingewikkeld en ik zou afhaken als het niet voor deze opdracht moest.
Leuk detail is overigens dat je een Repudo kunt plaatsen waar je maar wilt. Zo heb ik er een geplaatst voor een vriend bovenop lokaal met de uitnodiging om een keer een biertje te drinken.
Het oppakken van een Repudo
Nu wordt het spannend. Nearby toont mijn dichtstbijzijnde Repudo en ik moet op weg. Waarom weet ik wederom niet maar ik spring op de en ga onderweg. Pikant detail, de dichtstbijzijnde Repudo is een nog best een eind lopen. Oppakken is eenvoudig en wat ik erg leuk vind is dat je de route van de Repudo kunt zien. Het kan dus zo maar zijn dat het een Repudo uit een ander land is.
Activity
Waarschijnlijk bedoelt om je te laten zien hoe actief je vrienden zijn. Klein minpuntje…. Niemand van mijn netwerk gebruik Repudo en dus voegt deze stream niets toe aan mijn ervaring. Sterker nog, als ik de enige ben? Waarom zou ik dan moeite doen?
Spiegel, raam of canvas
Het is erg lastig om aan elke actie een modus te plakken Neem nou bijvoorbeeld de het plaatsen van een Repudo. Je kijkt niet voornamelijk naar jezelf want je plaatst iets voor de ander. Je hebt echter ook geen echte interactie want voor interactie heb je echt twee partijen nodig. En kijken naar andere doe je op dat moment ook niet. Dus wat ben je dan? Een spiegel, een raam of toch een canvas?
Dan nog even de kaart waar je Repudo’s op kunt vinden. Je de modus waarop je de kaart zet bepaald wat je bent. Kijk je naar de dingen die jij hebt achtergelaten dan ben je een spiegel, kijk je naar de dingen die andere mensen hebben achtergelaten dan zit je in canvas mode.
De enige modus die volgens mij echt ontbreekt op de website is het raam. Er vind wat mij betreft namelijk geen interactie plaats. Ik ben van mening dat interactie bestaat uit een spel tussen twee of meerdere personen. Iets achterlaten op een plek vind ik geen interactie. Zeker als je je bedenkt dat de desbetreffende persoon jou waarschijnlijk nooit meer gaat berichten. Mogelijkheden tot interactie op de website zijn er in ieder geval niet.
In de volgende post zal ik mijn ontwerp laten zien. Daarin zorg ik voor een balans tussen de verschillende modellen.
Recente reacties