Gisteren kwam ik per toeval de documentaire “Smoelwerk” tegen. Smoelwerk vertelt door middel van dertig sleutelfiguren ontwikkeling van de Nederlandse hiphopscene in de periode van 1999 tot 2009. Een periode waarin de Nederlandse hiphopscene zichzelf sterk ontwikkelde en de media het serieus ging nemen.

De worstelingen van die tijd

De documentaire laat de worstelingen zien die MC’s hebben gehad. Of het nou gaat om de keuze voor de Nederlandse taal, het pluggen van je cd of de ontwikkeling van tracks. Def P, Extince en Brainpower, Ali B, DAC, Pete Philly, Opgezwolle, Raymzter en vele andere geven je echt een kijkje in die tijd.

Flashback ten top

En dat is gaaf. Dat kijkje in die tijd en hoe dat toen ging. Ik bedoel, dat is wel mijn muzikale jeugd waar we het hier over hebben. Ik had vroeger echt een HIPHOP-hart. Ik groeide op met tracks als “je moest waarschijnlijk gaan”, “de vierde kaart”, “spraakwater”, “door merg en brain”, “De Goeie In Het Vloeien” “Wil je weten hoe het voelt”. De ene naar de andere track zorgt voor een herinnering.

Echte verhalen

Dat is het denk ik met HIPHOP. De verhalen op de platen, het spelen met woorden en jezelf ontwikkelen. Ik zie gelijkenissen met bloggen. Je vertelt een verhaal, je eigen verhaal en soms het verhaal van iemand anders. De documentaire staat bol van de verhalen en daar hou ik van.