Deze week gaan ik aan de slag met sociale activiteiten als interface metafoor. De opdracht is onderdeel van de course DMEC en daarbinnen onderdeel van de SXD-reeks. De complete opdracht vindt je op de daarvoor opgerichte weblog Social Interaction Design van Koen van Turnhout.

De opdracht voor deze week

Een uitgewerkt idee voor een nieuwe community die helemaal vanuit een sociale activiteit als organisatorische metafoor ontworpen is. Het is handig om een sociale activiteit waar nog geen community voor bestaat te nemen. De functionaliteit van je community is afgeleid van de sociale activiteit die je gekozen hebt. Voor de toegang tot die functionaliteit (dus het design van de website zelf) kies je een passende interactie — Koen van Turnhout

Spelen met Metaforen

Onderdeel van de opdracht is dat ik ga spelen met metaforen. Om dit te kunnen doen dien ik eerst een sociale activiteit vast te stellen. De sociale activiteit waarbij ik een metafoor bedenk ik het gezamenlijk whisky drinken.

Het resultaat

Resultaat SXD opdracht 3

Verklaring van wat je ziet

Whisky voor op de bar

De flessen whisky voorop de bar staan voor het assortiment van de whiskybar. Ik heb gekozen voor flessen whisky omdat de eerste keuze die je maakt wanneer je whisky gaat drinken de soort is. Als je het naar een thuissituatie verplaatst, als ik thuis whisky drink bepaalt de soort whisky mijn glas en soort glas. Flessen worden geassocieerd met het assortiment.

Klok en datum

De klok en datum staan voor de openingstijden. Een klok is een duidelijke metafoor voor tijd en datum is een duidelijke metafoor voor de dag. Deze gecombineerd staan duidelijk voor dag en tijd en dus voor openingstijden.

Lege glazen whisky

De lege glazen staan voor de mogelijkheid een proeverij te boeken. Twee glazen omdat je nooit alleen drinkt en een glas omdat je vanuit je glas de whisky proeft. Het type glas in namelijk zéér van invloed op de smaak.

Vrienden op de muur

Een onderdeel van de drankmuur zijn je vrienden geworden. In plaats van dat je een fles uit de muur pakt kan je een vriend uitnodigen om een borrel met je te drinken.

Beoordeling

In het schilderij is een notebook te vinden waar een beoordeling van de whiskybar te zien is. Hoe voller de fles hoe beter de whiskybar. Het notitieboek is gekozen omdat je tijdens het drinken vaak korte aantekeningen maakt in een notitieboek (tijdens de proeverij).

Dan Saffer’s guidelines

 1. Metaphors are cultural.
  Het ontwerp is gericht op een specifiek publiek. Namelijk mensen mensen die graag whisky drinken. Voor die mensen zijn de gekozen metaforen/elementen herkenbaar. Daarnaast heeft de gekozen sfeer van de whiskybar een aantrekkingskracht op een type mensen. Niet iedereen houdt van deze sfeer bar. Andere mensen voelen zich pas echt thuis in een modernere variant.
 2. Metaphors are contextual.
  Binnen de opdracht en de gekozen activiteit zijn de metaforen juist gekozen. Het had nog een tikje extremer gekund maar dat was ten koste gegaan van de helderheid en de sfeer.
 3. Fit the Metaphores to the functionality.
  Het kiezen van je whisky is iets wat je sowieso moet doen. Ik vind de oplossing voor flessen op de bar erg logisch want die laten al een deel van het assortiment zien. Een klok voor de openingstijden lijkt mij ook vrij logisch evenals de whiskyfles die de scoren van de bar uitbeeld. De vriendenmuur is iets minder logisch maar nog steeds functioneel omdat je net als een fles whisky een vriend uit de muur pakt.De enge metafoor waar ik mijn twijfels over heb zijn de twee glasen die aangeven dat je er ook een whiskyproeverij kunt boeken. Toch denk ik dat hij voldoende logisch is.
 4. Use metaphores to uncover otherwise hidden aspects of the material.
  Dit punt heb ik losgelaten. Ik snap onvoldoende wat hiermee wordt bedoelt om dit goed toe te passen.
 5. Discard process metaphors when neccessary.
  Dit punt hangt een beetje samen met punt 2. Wanneer de metafoor nog letterlijk was uitgebeeld zou dit ten koste gaan van de sfeer en helderheid.
 6. Do not let metaphor ruin key features.
  De metaforen sluiten aan op de functionaliteit. Ze beelden uit wat je kan doen of gaat doen.
 7. Choose metaphors that are appropriately scalable.
  Alle metaforen zijn goed schaalbaar. Ze zijn gekozen met schaalbaarheid in het achterhoofd. De gekozen achtergrond zou vervangen kunnen worden, en de elementen zouden een andere plek kunnen krijgen om te voldoen aan de nieuwe achtergrond maar de basiselementen zijn voldoende schaalbaar
 8. Let your metaphors degrade and die.
  Dit punt is op mijn ontwerp niet van toepassing aangezien de metafoor de funtionaliteit niet in de weg zit.

Conclusie

Ik heb deze week iets bedacht wat niet echt uitvoerbaar is maar wel werkt binnen de kaders van de gegeven opdracht. Kritiek op eerder gemaakt werk was dat het te braafjes en te veel met “het moet wel werken” in het achterhoofd gemaakt was. Dat heb ik deze week helemaal losgelaten en volgens mij met succes. De gekozen activiteit is perfect uitgebeeld in de metafoor en hij is een stuk spannender dan eerdere uitwerkingen in het kader van de course.

Wat ik bij het maken van de opdracht leerde was dat het toepassen van metaforen nog niet zo makkelijk is. Je slaat heel snel door en vergeet de usability daarom snel. Daarnaast was het verhelderend om te zien dat metaforen de gebruiker kunnen helpen bij zijn taak. Een goed uitgevoerde metafoor ondersteund de gebruiker.