Teksten dicteren, tot voor kort deed ik het nooit behalve zo nu en dan met m’n iPhone. Mijn worsten vingers zijn niet iPhone-proof. Recentelijk zag ik een aflevering van de serie Continuum waarin één van de personages een bericht schrijft door middel van spraakherkenning. Dat fascineert mij, zeker gezien de snelheid waarmee het beeldscherm zich vult. Handig, want al sinds dat ik een kleine jongen was heb ik de neiging om te zeggen wat ik typ.

Nederlandse spraakherkenning standaard in IOS en OSX

Sinds IOS 8 verstaat een iPhone Nederlands gesproken teksten en Na een taalcursus van ongeveer 2 GB is ook je iMac de Nederlandse taal machtig. Voorwaarde is wel dat je duidelijk spreekt en pauzes neemt tussen woorden die veel op elkaar lijken.

Tegen je computer praten is suf

Zo voelt het wel maar even tussen ons, het went vanzelf. Het is een beetje een inkoppertje maak gebruik spraakherkenning wanneer je alleen bent. Mensen kijk je toch een beetje raar aan als je tegen een beeldscherm praat.

Sommige zinnen zijn hilarisch

Spraakherkenning is nog verre van perfect. Zeker het dicteren van de Nederlandse taal laat regelmatig te wensen over. De standaard software van Apple heeft de neiging om woorden aan elkaar te plakken. Regelmatig ben ik blij dat ik mensen nog even controleren voor ik op enter druk. Keuken wordt maar al te vaak neuken en ben is regelmatig Ben. Je kunt je voorstellen wat voor zinnen dat oplevert.

Professionele software

Professionele software zoals Dragon schijnt hier minder last van te hebben. Een nadeel: Dragon niet over een Nederlandse versie voor de Mac. Zonde want ze geven wel een mooie studentenkorting.

Zo, en nu hebben we  genoeg gepraat. Ik ga slapen.