TV Lab logoProgrammamakers van de Publieke Omroep krijgen in de week van 13 augustus tot en met 17 de kans om hun nieuwste formats te testen op televisie. Daarbij is de grote vraag: zijn deze formats origineel, vernieuwend en horen ze thuis op Nederland 3? Om dit te toen wordt de hulp ingeroepen via Twitter. Via de hashtag #TVLAB kunnen twitteraars hun mening geven. Een van de mooiste programma’s tot nu toe is wat mij betreft Ssst! Een programma waarin stilte centraal staat.

Ssst! is het eerste televisieprogramma dat Bekende Nederlanders het zwijgen oplegt. In een tijd waarin we via social media constant bereikbaar zijn en alles met de hele wereld delen. Gaan drie BN-ers de uitdaging aan om 36 uur in stilte door te brengen, zonder mobiel of internet. In alle stilte, in een beperkte ruimte en alleen met zijn drieën.

 Leren over stilte

Het programma heeft iets bewustmakend over zich. Ons hele leven bestaat uit prikkels. Sociale Media penetreren onze gedachte constant en dat is niet per definitie fout maar bestaat er voor ons nog echte rust? Het programma laat het proces zien wat er gebeurt met mensen die voor een langere tijd afgesloten van de prikkels. Aan het einde van het programma werd ik mij bewust van de overload aan prikkels die ik meemaak.

Een programma over stilte dat nooit echt stil is

Hoewel het programma over stilte gaat is het tijdens het programma eigenlijk nooit stil. De programmamakers hebben het niet aangedurfd om tijdens het programma de kijker ook echte stilte te laten ervaren. De kijker wordt vermaakt met Muziek, Voice-overs en andere soorten van geluid. Ondanks dit ervaar je als kijker toch een enorme rust.

Er valt meer uit te halen

Als je het mij vraagt mag er een vervolg komen op dit mooie programma. Ik denk echter dat er nog veel meer uit te halen valt wanneer de gasten beter geïntroduceerd worden en de kijker zelf ook dat stilte wat meer mag ervaren. Mijn complimenten aan Arie Boomsma.