Stockfoto’s, ik krijg en zo nu en dan gigantische jeuk van, en ik ben niet de enige. Mijn grootste irritatie? Het ontbreken van enige binding met de realiteit. Neem deze foto bij het artikel in de Sensor over studenten met een functiebeperking*.

Een echt klaslokaal?

Ooit zo’n klaslokaal gezien? Vast niet. Net even te netjes, te strak en de dames hebben het nét even te gezellig. De dame met een functiebeperking hoort overduidelijk niet thuis in deze zetting. Wij nemen weliswaar onze eigen stoel mee maar een tafel is een must. Mocht het een kort overleg illustreren vraag je dit af: Hoe groot is de kans dat iemand zijn rolstoel strak naast de tafel parkeert?

Nog even die rolstoel

Verschrikkelijk! Dat ding komt rechtstreeks uit het ziekenhuis! Lekker zitten doet ze niet want het kussen ontbreekt, ze past er anderhalf keer in. De armleuningen zijn veel te hoog en het zal mij verbazen als ze de rolstoel zelf kan verplaatsen. Afijn, u snapt het. Daar krijg je jeuk van!

Ok, ok, een stockfoto past nooit helemaal. Daar is het een stockfoto voor. Een foto van de plank en dat heb je door. Het is daarom ook niet vreemd dat uit onderzoek van de Deense onderzoeker Jakob Nielsen blijkt dat mensen stockfoto’s compleet negeren. En dat is maar goed ook want dit is mijn rolstoel.

*Ik kan de foto zelfs niet plaatsen want ik bezit daar de rechten niet voor. Mijn mening over de gekozen foto staat los van het artikel.