Zoals ik gisteren schreef gaat het deze week gaat het bij SXD over communities waarbij de gebruiker een actieve rol inneemt bij de ontwikkeling. Voor je gezamenlijk iets kunt ontwikkelen moet je echter een gemeenschappelijk doel hebben.

Het idee

Wat als een community de kans krijgt om de verhaallijn, shots en montage van een shots te bepalen. Hoe zou de soap zich dan ontwikkelen. Met de SOUP SOAP kan je het het flink in de soep laten lopen of er een vijfsterren editie van maken.

Wat krijgt de community

Om te beginnen krijgt de community iedere week een uur uitzendtijd op RTL4. De eerste twee bladzijdes van het script en een viertal personages waar zij het verhaal op kunnen bouwen. De opnames zijn op vrijdagavond en zijn live.

Wat doet de community

Gedurende de uitzending zijn er een aantal taken die door de community gedaan moeten worden. De toegang tot de taken wordt bepaalt op participatie activiteit. Ben je heel actief dan mag je meer dan iemand die nooit wat toevoegt aan de community. Grofweg zijn er drie taken: Scripting, camera en editing

Scripting

Gedurende de uitzending bepaalt de community het verloop. Zij kan actief bijdragen met tekstuele suggesties die het verloop van bijvoorbeeld een gesprek en daarmee het verhaal beïnvloeden. Binnen scripting zijn er twee niveaus

Amateur

Deze persoon kan tekst van maximaal 150 tekens invoeren. Zijn bijdrage gaat automatisch naar iemand van een hoger niveau die de bijdrage kan beoordelen zodat er feedback geven kan worden.

Semi-pro

Kan onbeperkt schrijven en beoordeeld bijdrage van de amateur. Zijn suggesties worden doorgestuurd naar de set waar de acteurs bepalen of er wat met de bijdrage gebeurd.

Editing

In de montage heeft de gebruiker keuze uit 4 verschillende camera’s. Hij klikt op de camerapositie die hem of haar het beste lijkt. De uiteindelijke camera angle wordt gekozen op basis van het aantal kliks.

Camera

Wide, medium of toch close? Dat is de grote vraag in het camera-gedeelte van de community. De gebruiker krijgt afwisselend een camera die hij of zij mag bedienen. De keuzes zijn simpel: Wide, medium of toch close. Op deze manier bepaal je de mogelijkheden voor de editors in de edit-ruimte. Deze optie is alleen beschikbaar voor de active leden op de community.

Chat

Op de chat kan men snel overleggen en reageren op de handelingen van anderen.

Screenshots

Extra stimulansen om mee te doen

Om mensen extra te betrekken kan er gekozen worden voor een wedstrijdelement zoals de mogelijk om de uitzending nog een keer te monteren. De gene met de beste montage of de meeste likes bij een montage komen dan op een dvd. Op deze manier heb je als community ook daadwerkelijk een eindproduct.

terugkoppeling naar theorie

Als je kijkt naar de theorie van Fischer maak ik vooral gebruik van meta-design. Je kunt de verhaallijn daadwerkelijk veranderen, de omgeving zorgt ervoor dat mensen makkelijk deel kunnen nemen en Veranderingen zijn technisch mogelijk.

Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van Richer Ecologies of Participation omdat er een beloningsysteem zit in het script gedeelte. De drempel om mee te doen ligt namelijk erg laag,