Zojuist zag ik een bericht van Jacob Jan Voerman, hij staat morgen voor het eerst op de planken in zijn nieuwe maar ook eerste theatershow. In zijn korte post haalt hij een TED talk Brene Brown’s aan die gaat over het tonen van je kwetsbaarheden en het hebben van schaamte.

Bijzonder, want die schaamte komt de laatste weken veel terug. Nu in de post van Jacob Jan maar ook in colleges.

Hetgeen wat ons tegenhoudt om echt te leren is de angst om op fouten te maken.

Aldus onze docent. Ik denk dat het klopt. We zijn een bang volkje geworden. Bang om fouten te maken, om onderuit te gaan en bang om niet precies in het plaatje te passen. Bang voor de schaamte die eventueel kan volgen. Maar wat als we nou niet bang zijn. Gewoon accepteren dat we fouten maken, dat we daar van leren en dat we dan juist leren.

Jacob Jan staat morgen voor het eerst voor een publiek. Dat wordt een les voor hem. Hij zal fouten maken, niet alles zal goed gaan maar Jacob Jan je zal er van leren. De volgende keer gaan dingen beter en maak je vast weer wat foutjes maar omarm de fouten en geniet van het goede. Wees moedig en bereidt om te leren. Ik weet dat je show een succes gaat worden.

Dat geldt overigens niet alleen voor Jacob Jan maar ook voor mijzelf. Dinsdag sta ik op Get Social en ik vind het spannend en ook een beetje eng. Maar ik zal je zeggen. Ik weet dat ik daar dinsdag moedig sta, bereid om les te geven en zelf te leren.