In hoeverre hebben de traditionele media bijgedragen aan het Facebook-feestje in Haren? Ok, de sociale media waren verantwoordelijk voor de virale verspreiding van het nieuws. De traditionele media besloten er afgelopen week ook regelmatig melding van te maken.

De traditionele media besloot er wat mij betreft veel te veel aandacht aan te besteden. Al die extra aandacht was olie op het vuur. DWDD verheerlijkte het en vond allemaal maar fantastisch.

Natuurlijk, de traditionele media hebben een nieuwsplicht. Het was een grote hype op internet en dus is het logisch dat er aandacht aan besteed wordt. Maar er is een verschil tussen aandacht geven aan en pure sensatie tv. Een zakelijke toon en minder sensatiegericht was waarschijnlijk beter geweest.

Het is verbazingwekkend dat er artiesten zijn geweest die hebben belooft om naar Haren te komen voor een optreden. Dit in combinatie met alle media aandacht staat garant voor duizenden bezoekers. Je zou toch verwachten dat bekende mensen zich wel bewust zijn van de effecten van hun berichten?

Het is te hopen dat iedereen leert van Haren. De burgermeester heeft verzocht om een onderzoek. Bij het onderzoek zal worden gekeken naar de rol van sociale media en ook van de traditionele media. Wat mij betreft staat het volgende al vast.

  • Sociale media is als meetinstrument niet geschikt
  • Traditionele media dienen zich beter bewust te zijn van hun invloed op de menigte.

Hopelijk krijgen Project X Amersfoort en Gouda niet dezelfde aandacht in de media en zijn artiesten zo verstandig niet mee te liften op eventuele feestjes.