Twitter vogelIn één van mijn colleges ging het over microblogging. Het mag geen wonder heten dat Twitter binnen enkele seconden de kop op stak. Twitter is namelijk de bekendste vorm van microblogging.

Twitter de cijfers

Nu valt er veel te schrijven over Twitter en andere vormen van deze internetdienst maar de vraag is hoe interessant dat daadwerkelijk is. Twitter bijvoorbeeld heeft 1,3 miljoen actieve Nederlandse leden waarvan het merendeel man is maar waarbij gezegd moet worden dat vrouwen actiever zijn. Het aantal NederTweets komt gemiddeld genomen uit op 6,4 miljoen per dag. Dit is 1,6 procent van het totaal.

Het draait om de boodschap

Maar wat zegt dit nu eigenlijk, en is het wel verstandig om ons te concentreren op de cijfers van het platform? Is het niet veel verstandiger om je te concentreren op de boodschap die je zendt? Daar staat of valt het immer mee. Twitter en alle ander sociale media zijn slechts tools. Is de boodschap of de verpakking niet goed dan kunnen wij zenden wat we willen maar het zal weinig effect hebben.

Ieder platform heeft weliswaar zijn eigen karakteristieke eigenschappen zoals bijvoorbeeld een maximum van 140 tekens maar wat je met het platform doet en hoe je het inzet is veel interessanter.¬ Zouden we het daarom niet meer moeten hebben over hoe we daadwerkelijk het medium beter in kunnen zetten?

Dit is mijn reclameboodschap

In het geval van Twitter valt het bijvoorbeeld op dat het voornamelijk wordt gebruikt om te zenden. Het conversatiekanaal is langzamerhand omgetoverd tot een promo-kanaal. Dat terwijl mijn collega Elja laatst nog een ontzettend mooie infographic toonde waaruit bleek dat de verhouding 70-20-10 zou moeten liggen. Zij verteld er meer over op haar blog.

Kies je woorden zorgvuldig

Toch heeft het wel wat die 140 tekens. Het dwingt de gebruiker tot het zorgvuldig overwegen van zijn woorden. Een boodschap (al dan niet van commerciële aard) kort en krachtig over kunnen brengen. Daar draait het bij Twitter om.

Het is nu aan de gebruiker om daar een zinvolle invulling aan te geven. Reclame zien we al genoeg. Geef ons iets wat wij nog niet gezien hebben. Ga het gesprek met ons aan, gun ons een kijkje in de keuken. Geef ons iets, zolang het maar geen reclame is.