Vandaag verstuurde ik mijn 13000 tweet, Dit is weliswaar geen record, nog een prestatie of een nieuwswaardig feit, maar het gaf mij even een moment om na te denken over Twitter. Een van de elementen van mijn leven waar ik Twitter voor in zet is het onderwijs en mijn leertraject.

Twitter als leeromgeving

Ik zie Twitter als een speeltuin van kansen en als een virtuele leeromgeving met de rest van de wereld als docent. Het ontvangen van feedback op je werk is zeer gemakkelijk, maar door door de diversiteit van Twitter ontzettend waardevol. Dit komt omdat zowel de loodgieter kan reageren als de doorgewinterde graficus, hierdoor zijn de adviezen en reacties uiteenlopend en daar doe ik mijn voordeel mee.

Bron van interactie

Voor mij is Twitter een grote interactie. Studenten zijn in staat om onderling razendsnel de communiceren en er zijn eigenlijk nauwelijks drempels. Vragen, antwoorden en hulpkreten, ze zijn aan de orde van de dag. Soms lijkt het of niet Google, maar Twitter je beste vriend is in het vinden van antwoorden. Communiceren tussen studenten onderling is niet het enige wat makkelijker is geworden door Twitter. Mede dankzij Twitter is de interactie tussen student en docent erg makkelijk en toegankelijk geworden. Studenten kunnen heel gemakkelijk een vraag stellen aan de docent, maar de docent heeft ook de mogelijkheid om te reageren op de student.

Blijk van waardering

Persoonlijk vind ik het erg mooi om te zien hoe vaak docenten en studenten hun waardering uitspreken na elkaar. Deze blijk van waardering wordt nog eens extra bijzonder als je jezelf beseft dat docenten ook mensen uit het werkveld op Twitter hebben. Ze spreken met een ReTweet niet alleen hun waardering uit voor je werk, maar zijn ook bereidt om achter je te gaan staan en te zeggen: “bedrijfsleven let eens even op, dit is een student van mij en ik ben trots op wat hij maakt” Het zelfde geldt voor studenten die hun docenten ReTweeten.

Twitter inspireert

Doordat het via Twitter gemakkelijk is om je werk te tonen, maar vooral ook andermans werk te zien, werkt Twitter voor mij als de grootste inspiratiebron die er is. Mensen motiveren, becommentariëren, helpen en inspireren mij via Twitter en dat geeft een extra dimensie aan mijn opleiding.