De laatste tijd miste ik iets aan Twitter. Dat huiskamer gevoel van vroeger, dat ontbreek het laatste jaar. In mijn hoofd was het blog waarin ik mijn beklag doe al klaar. Vroeger dit, vroeger dat, zoals opa’s dat kunnen. Lekker zeuren op het huidige klimaat en er zelf onderdeel van zijn. Ik ben ook een Twitteraar. Vanmorgen las ik “Waarom twitter op sterven na dood is en wat ik daar aan ga doen” van @Elja1op1 zij opende ogen voor dat wat ik diep van binnen wist.

Wij Twitteraars zijn het probleem

Een platform is zo sociaal als haar gebruikers. Wij gebruikers hebben een enorme invloed op het platform. Sterker nog, wij ZIJN het platform. Ik kan wel roepen dat ik het “huiskamergevoel” mis maar, gedraag ik mij als in een huiskamer? Helaas moet ik daar nee op antwoorden. De eerste stap naar een beter Twitter zet ik zelf.

Ik zet Twitter weer open

Natuurlijk kan ik geen huiskamergevoel ervaren als ik er nooit bent. Mijn Twitter ging open bij een melding en even vroeg in de ochtend. Maar als je zo kort aanwezig bent ervaar je niets. Vanaf vandaag zet ik Twitter weer standaard open.

Proactief het gesprek aangaan

Het is — net als bij Elja — een tijd geleden dat ik zomaar inhaakte in een conversatie of dat ik proactief reageerde op wat andere twitteren. Wie of wie gaat er stilzwijgende zitten staren in een huiskamer en dan klagen dat het stil is? Eens kijken wat er verandert zodra ik zelf weer meer het gesprek aanga.

Twitterraars ik heb jullie hulp nodig

Weten jullie nog dat we ooit #followingFriday hadden? Dat we elkaar actief wezen op leuke en interessante twitteraccounts? Ik ben op zoek naar nieuwe accounts die interessant zijn om te volgen. Heb je tips? Laat dan vooral een reactie achter. Om het goede voorbeeld te geven begin ik vast met mijn tips.

@Elja1op1 de aanstichter van #blogpraat en een echte inspirator die ik hoog heb zitten.

@ikbenirisniet heeft een hele leuke blog en deelt deze dan ook graag op Twitter. Schrik niet wanneer Bunny von D door je tijdlijn huppelt.

@JessieBaron deelt graag van alles en nog wat met haar volgens. Verwacht veel onderwijs, nadenkertjes en vooral veel interactie want interactie zit haar in het bloed.

@HarcoPloegman is journalist voor het Nederlands Dagblad dus verwacht in zijn tijdlijn veel nieuws. Daarnaast steekt Harco zijn geloof niet onder stoelen of banken, Regelmatig met verrassende invalshoek.

@rsnijders houdt van boeken, ict en begint elke morgen de dag met een ouderwets gezellige “goedemorgen”.

Foto: marek.sotak via Flickr Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)