Het aantal mailtjes dat ik dagelijks ontvang is de afgelopen jaren explosief gestegen. Het bijwerken kost steeds meer tijd en daarom heb ik aan het begin van deze maand een drastisch besluit genomen: afmelden van alle nieuwsbrief en notificaties die ik ontvang.

Er is niets mis met de nieuwsbrief sterker nog, een nieuwsbrief bevat waardevolle informatie voor zowel lezer als verzender. De lezer krijgt een overzicht en de verzender kan precies zien waar mensen op klikken. Heel handig allemaal maar niet voor mij. Elke (nieuwe) nieuwsbrief die binnenkomt, en waarop ik ben geabonneerd, wordt afgezegd. Het scheelt mij in ieder geval elke ochtend het gevoel dat ik nog veel mail moet lezen.

Afmelden is een klus

Dat afmelden is nog best een klus. In een poging minder mail te ontvangen krijg je eerst een hoop extra mail. Sommige bedrijven presteren het om je vier mails te sturen voor de afmelding is voltooid. Weet u het zeker? Weet u het echt zeker? Vier mails verder ben je eindelijk afgemeld. Er is nog een andere truc om je toch binnenboord te houden. In plaats van een bevestigingslink om de uitschrijving te voltooien ontvang je een link die de afmelding ongedaan maakt. Even een kwestie van goed opletten dus!

Zet notificaties via mail uit

Naast het afmelden bij nieuwsbrieven heb ik ook elke vorm van notificatie uitgezet. Ik ontvang geen mailtjes meer van Twitter, Facebook Linked-In of welk social netwerk dan ook. In de meeste gevallen zijn deze notificaties “oud nieuws”.

Minder mail, meer betekenis

Het is even wennen. Ik ontvang tot wel 80% minder mail maar het voelt heerlijk. De mails die ik ontvang zijn een stuk waardevoller geworden en de kans dat er één tussendoor glipt is een stuk kleiner. Je mailbox openen en je mail lezen wordt weer leuk. Ik kan het iedereen aanraden.