Op het station Ede-Wageningen heeft tussen zaterdag 24 maart 2012 omstreeks half twee en vier uur de volgende dag een vernieling van mijn handbike plaatsgevonden. Vandalen vonden het nodig om de accu’s van mijn fiets te stelen en daarbij de nodige schade bij te maken.

De buit één accu

Toen ik naar mijn fiets liep zag ik al snel dat er iets niet goed was. De tasjes van mijn accu’s stonden open en een gedeelte van de beschermhoesjes lag naast mijn fiets. Binnen enkele seconden werd duidelijk dat ik één accu miste en dat er was geprobeerd de andere accu ook mee te nemen. Deze zat echter vast met een tie-rap en dus hadden de dieven het opgegeven. De totale buit voor de dieven is één accu die nodig aan vervanging toe is, dus veel plezier zullen ze er niet van hebben.

Aangifte gedaan

Van deze vernieling heb ik via internet aangifte gedaan. Ik heb voor ik aangifte deed gebeld met de Politie en deze adviseerde mij om aangifte te doen via het internet. Toch mooi dat dat kan. Dat scheelt mij een hoop gedoe. Daarnaast zal het handig zijn wanneer het een verzekeringskwestie wordt.

Laffe daad

Laten we vooropstellen dat het sowieso belachelijk is dat je aan iemands eigendommen zit en ze vervolgens sloopt. Dat is bijvoorbaat al een laffe daad. Toch vind ik het een extra laffe daad als je aan spullen zit waar mensen van afhankelijk zijn. Het gaat nu weliswaar om mijn fiets, maar ik had het net zo erg gevonden als het om de handbike van iemand anders ging. De reden hiervoor is simpel. Wat de daders zich waarschijnlijk niet realiseren is dat veel van ons afhankelijk zijn van de handbike. Zonder handbike zijn wij veel minder mobiel en daarmee een stuk minder zelfstandig. Zo zal ik veel afspraken van deze week moeten verzetten naar een week waar ik weer kan beschikken over mijn handbike. Van zelfstandig naar onthand en dat met één laffe daad.

Snel weer operationeel?

Laten we hopen dat mijn handbike snel weer operationeel is. Het is prachtig weer en ik moet er niet aan denken om de komende weken zonder handbike te zitten. Op dit moment kan ik de schade nog niet goed overzien. Op het eerste gezicht lijkt er weinig schade te zijn met uitzondering van de ophanging van de accu die nu ontbreekt. Mijn handbike zit echter vol met elektronica en dus zou het wel eens kunnen zijn dat daar ook schade aan is. De grote vraag is nu: hoe snel kan mijn handbike worden gemaakt?

Eigenlijk zou ik nog van alles willen zeggen maar ik denk dat het wijzer is als ik die woorden niet uitspreek. Het enige wat ik mij nog afvraag is WAAROM? Wat is er zo leuk aan het slopen van een fiets? Haal je daar nu echt zoveel voldoening uit? Is het zo moeilijk om gewoon met je tengels van andermans spullen te blijven? Goed, laten we voor de dader hopen dat hij er nog wat aan heeft gehad want voorlopig heb ik in ieder geval niets meer aan mijn fiets.