Binnenkort begin mijn tweede jaar als student aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Vorige jaar begon het grote avontuur met als één van de eerste vakken Redesign. Tijdens dit vak begin je met personal branding. Je ontwikkelt een huisstijl en het eindproduct is een magazine. Een van verplichte onderdelen van het vak is het bijhouden van een blog.

Verplicht bloggen?

Ik hou van bloggen en dus heb ik daar nooit een probleem van gemaakt. Maar de combinatie van “verplicht” en “bloggen” staat mij niet aan. Ik ben mij bewust dat bloggen genoeg voordelen heeft voor het studietraject. Studenten bouwen ongemerkt een gigantisch portfolio op en zijn in staat om elkaar op een gemakkelijke manier feedback te geven. Maar mag je als onderwijsinstelling je studenten verplichten om te bloggen? Er gaat niets boven het vastleggen van de voortgang en stappen die zijn gemaakt maar heeft een onderwijsinstelling het recht te bepalen waar je dat doen? Kan het zo zijn dat een onderwijsinstelling je verplicht om dat in de volledige openbaarheid te doen? Ik denk het niet. Simpelweg omdat een student zelf het recht heeft om te bepalen of en wat zei op het internet plaatst. Verplicht bloggen over je keuzes is als aan een schilder vragen om elke stap van een schilderij te exposeren.

Verplichte onderwerpen

Stel dat onderwijsinstellingen studenten inderdaad kunnen verplichten om te bloggen. Mogen zij dan ook bepalen waar de student over moet bloggen? Wat mij betreft is dit niet gewenst. Zeker niet als de opdracht heel specifiek is. Je kunt hierbij denken aan “publiceer jouw uitwerking van je logo concepten.” Hoe specifieker de opdracht hoe meer ik er op tegen ben.

Bloggen als onderwijstool

Ik ben niet tegen bloggen als onderwijstool. Ik denk zelfs dat het een hele waardevolle aanvulling is. Ik heb er heel veel aan gehad en vond zelf de uitwisseling en interactie die ontstond door de blogs erg plezierig. Het gaf mij de mogelijkheid om een groot groeiproces door te maken. Niet alleen maar feedback van de docent maar van iedereen die maar feedback wilde geven. Er is dus waarschijnlijk niets mis mee om bloggen in te zetten als onderwijstool. Waar ik een probleem mee heb is de verplichting om het vast te leggen in het publieke domein. Het grootste probleem van dit publieke domein is het ontbreken van een delete knop. Om die reden vind ik dat een onderwijsinstelling je niet kan verplichten om te bloggen. Wat vinden jullie, mag een onderwijsinstelling je verplichten te bloggen?