Al sinds de start van De Correspondent op 30 september 2013 ben ik enthousiast over het initiatief. Verder dan de waan van de dag, dat was het idee en dat is gelukt. De verhalen van De Correspondent hebben mij vaak nieuwe inzichten gegeven en stiekem vind ik dat iedereen lid moet zijn van De Correspondent.

Een mening is mooi maar wat is er beter dan het zelf ervaren? Hieronder vind je mijn 5 favoriete correspondenten en een aantal artikelen per correspondent.

Lex Bohlmeijer – Correspondent Goede gesprekken

Lex Bohlmeijer Correspondent Goede gesprekkenLex interviewt mooie mensen. Mensen met een goed verhaal, met een mening en vooral mensen die je zeker een keer wilt horen spreken. De onderwerpen zijn verschillend maar één ding hebben ze gemeen: ze gaan veel verder dan de waan van de dag.

 

Het gesprek met rapper en privacy-activist Thypoon behoort tot mijn favorieten, evenals het gesprek met Zihni Özdil over het racisme in het DNA van Nederland.

Of wat dacht je van “De hele samenleving zou open source moeten zijn.”, met Stef van Grieken? Allemaal het luisteren waard. De verhalen stellen je in staat om buiten je eigen visie en opvattingen te treden en zo je leven te verrijken.

Nina Polak – Correspondent Televisie, Games, Films & Literatuur

Nina Polak Correspondent Televisie, Games, Films & LiteratuurIn haar eerste artikel schreef Nina Polak: “Voor De Correspondent ga ik op zoek naar de verhalen die we onszelf vertellen en naar wat die verhalen over ons zeggen.” Dat doet ze prima met een fantastisch stuk over GTA V.

 

Grand Theft Auto V bespot de Verenigde Staten in alle toonaarden en is jubelend ontvangen als hoogwaardige satire. Maar wat is kritiek nog, als het massa-entertainment is geworden?

Of wat dacht je van dit stuk over storytelling? Het verhaal achter de verhalen. Prachtig hoe ze hier de verschillende soorten verhalen laat zien en misschien nog wel mooier, een prachtig inzicht in de wereld van de marketing.

Dimitri Tokmetzis –  Correspondent Data & Transparantie

Correspondent Dimitri Tokmetzis“Dimitri Tokmetzis legt zich toe op datajournalistiek en de controle van de macht via de wet openbaarheid van bestuur. Trefwoorden: privacy, geldstromen, netwerkanalyses.”. In de praktijk komt dat neer op inzicht in wat er gebeurt wanneer je een mail verzendt, wat de NSA allemaal kan en wat bijvoorbeeld een retweet over je zegt.

Je zou kunnen denken dat hij alleen stukken schrijft waar je kippenvel van krijg. Niets is minder waar, getuige dit stuk over privacy by design. De filosofie die stelt dat de bescherming van onze persoonsgegevens en anonimiteit bevorderd kan worden, door het in het ontwerp van onze technologieën in te bouwen.

Sterre Sprengers – Correspondent Fotografie, Illustratie & Beeldvorming

Sterre Sprengers Correspondent Fotografie, Illustratie & BeeldvormingSterre is chef beeldredactie van De Correspondent en in die hoedanigheid schrijft Sterre over beelden en beeldvorming. Zo maakte ze een bewonderenswaardige serie over de verzameling foto’s van Witte Huis-fotograaf Pete Souza.

Hij legt Obama al jaren vast op de gevoelige plaat en ondanks dat de foto’s anders suggereren wordt zelfs een hamburger eten tot in de puntjes geregisseerd. Deze serie biedt een bijzondere kijkje in de wereld van de fotografie.

Karel Smouter – Correspondent Migratie, Religie & Mensenrechten

Karel Smouter Correspondent Migratie, Religie & MensenrechtenHet duurde even voordat ik er klaar voor was, maar de stukken van Karel Smouter hebben mijn aandacht getrokken. Karel schreef meerde boeiende stukken over migratie, vluchtelingen en het tragische fort Europa. Voor diegene die dat wat ver van huis vinden zijn er stukken over de participatiesamenleving en de schokkende wereld achter het callcenterwerk.

Lid worden/blijven

Het is vast geen verrassing dat ik mijn abonnement bij De Correspondent verleng.  Wat mij betreft is dit wat er de afgelopen jaren ontbrak in de wereld van de journalistiek. Wil jij net als ik lid worden van De Correspondent? Dat kan! Lid worden kost je nog géén minuut.