Veel mensen zijn actief op sociale netwerken als Hyves, Facebook en Twitter. Steeds meer mensen koppelen deze netwerken. Wat men op het ene netwerk plaatst word op deze manier gekopieerd naar de andere netwerken. Handig want dan hoef je een bericht maar één keer te plaatsen. Toch is het mijnziens niet handig om netwerken te koppelen. Hiervoor heb ik vijf redenen:

Verschillende netwerken, verschillende doelgroepen

Hyves is over het algemeen een nationale aangelegenheid. De voertaal is Nederlands en het aantal internationale Hyvers is relatief laag. Daarentegen is Facebook een internationale site en veel mensen gebruiken Facebook om in contact te blijven met vrienden uit het buitenland. Maar wat hebben die aan jouw Nederlandstalige gebrabbel op Hyves?

Beperking van de uitwisselingsmogelijkheid

De uitwisselingsmogelijkheid tussen de netwerken is nogal beperkt. Dit ligt wel aan welke netwerken je met elkaar koppelt. Hyves bijvoorbeeld, is niet in staat om alle Twitter berichten daadwerkelijk op Hyves te plaatsen. Een kleine test laat zien dat wanneer je twee berichten snel achter elkaar plaatst er maar één op Hyves komt. Twitter is op zijn beurt niet in staat om berichten van meer dan 140 tekens te plaatsen. De uitwisseling is dus beperkt en verre van ideaal.

Privacy-instellingen niet het zelfde

De privacy-instellingen zijn per netwerk verschillend. Hyves geeft je de mogelijkheid om dingen voor bepaalde groepen af te schermen. Twitter daarentegen is open (en dus voor iedereen zichtbaar) of afgeschermd. Facebook heeft ook zijn eigen instellingen. Om controle te houden over je privacy zul je berichten echt handmatig moeten toevoegen.

Verschillende doelen

Waarschijnlijk heb je met de verschillende netwerken verschillende doelen. De verschillende doelen vragen om verschillende benaderingen. Niet elk bericht is geschikt voor elk netwerk. Ook daarom is het handig om een keuze te kunnen maken op welk netwerk welk bericht komt.

Verwijdering niet automatisch

Het gebeurt iedereen wel een keer, je plaatst iets op je sociale netwerk waar je nog geen minuut later spijt van hebt, je verwijdert het bericht en denkt er vanaf te zijn. Maar niets is minder waar. De koppeling tussen de netwerken zorgt er alleen voor dat berichten geplaatst worden. Wanneer je iets wilt verwijderen dan zul je dat op alle netwerken handmatig moeten doen. Als je er een vergeet dan staat je bericht alsnog op het internet.

Er zijn waarschijnlijk nog veel meer redenen om sociale netwerken niet of juist wel te koppelen. Maar dit zijn mijn vijf reden om het niet te doen. Wat zijn jou gedachten, heb jij jouw netwerken gekoppeld?

Dit bericht verscheen eerder (14 augustus 2010 19:49) op mijn persoonlijke website