Vliegen en een rolstoel, voor sommige is het een magische combinatie. Het is vooral een combinatie die veel vragen oproept. Wat moet je regelen? Hoe werkt het op de luchthaven? Hoe voelt het voor je?

Kan je altijd vliegen?

Nee, en soms kan het wel maar  heb je een medische verklaring  nodig. Het is daarom altijd verstandig om even te overleggen met je arts. Dit voorkomt eventuele problemen en wellicht heeft de arts tips om het vliegen aangenamer te maken.

Wat moet je regelen?

Wat je precies moet regelen en hoe je dat moet doen verschilt per luchthaven en luchtvaartmaatschappij. Over het algemeen komt het er op neer je dat je minimaal 48 uur voorafgaand aan de vlucht te melden dat je in een rolstoel zit. Mijn advies is om dit zo snel mogelijk te doen.

De luchtvaartmaatschappij wil in ieder geval weten hoe zwaar je rolstoel is en wat de afmetingen zijn.

Zelf vind ik het handig om te boeken via een reisbureau. Die regelen de aanmelding en dergelijke, Dat scheelt je gewoon een hoop rompslomp. Zeker omdat er geen vaste procedure is en iedere maatschappij zijn eigen formulieren heeft.

Hoe werkt het op luchthaven?

Dat verschilt per luchthaven. Op Schiphol kan je je melden bij de balie van Axxicom nadat je bent ingecheckt. Zij begeleiden je desgewenst naar de gate en zullen je met een speciale rolstoel het vliegtuig in helpen. Meestal hebben luchthavens speciale balies waar je je kunt melden of ze regelen de assistentie bij de gate. Je gaat in ieder geval als eerste het vliegtuig in en als laatste eruit.

Wat gebeurt er met je rolstoel?

Je rolstoel zal zodra jij bent ingestapt ingeladen worden in het ruim van het vliegtuig. Om je rolstoel gemakkelijk terug te vinden labelen ze je rolstoel. Je ziet je rolstoel terug zodra je uit het vliegtuig gehaald wordt.

Wat als je naar de wc moet tijdens de vlucht?

Geen rolstoel? Geen nood. In het geval van KLM zit het zo:

Ieder KLM-toestel heeft een rolstoel aan boord (met
uitzondering van Fokker 70- en Embraer 190-toestellen).
Deze is zo ontworpen dat hij makkelijk door het gangpad
kan. U kunt er gebruik van maken als u naar het toilet gaat
en uiteraard kunt u daarbij rekenen op assistentie van ons
cabinepersoneel.
Het is ons cabinepersoneel echter niet toegestaan u te tillen
of te dragen. U moet u dus zelf vanuit uw vliegtuigstoel in
de rolstoel kunnen verplaatsen en van de rolstoel op het
toilet (en vice versa). Stuit dat voor u op onoverkomelijke
bezwaren, dan dient u een persoonlijke begeleider mee te
nemen. Bron: KLM

Helaas geldt ook hier dat het bij iedere maatschappij anders kan zijn.

Hoe werkt het bij een overstap?

De enige keer dat ik een overstap heb gehad hadden wij twee uur de tijd. Ik kreeg mijn rolstoel terug en werd later volgens de zelfde procedure in het vliegtuig geholpen.

Hoe voelt het voor je wanneer je gescheiden wordt van je rolstoel?

Het voelt vreemd. In mijn geval verlies ik de mogelijkheid om zelfstandig te bepalen waar ik heen ga. Van onafhankelijk naar afhankelijk. Ik hoop altijd maar dat mijn rolstoel nog heel is op de plaats van bestemming.

Heb je nog tips?

haal alle losse onderdelen van je rolstoel
alles wat los zit kan kwijtraken. In mijn geval neem ik mijn kussen en zijschotjes mee het vliegtuig in.

Zorg dat je wielen herkenbaar zijn
Je weet nooit of je de enige rolstoeler bent op een vlucht. Ik raad je aan om je wielen te beplakken met plakband of op een andere manier te zorgen dat je ze herkent. Zo kunnen ze nooi per ongeluk de wielen omwisselen met die van een andere rolstoel.

Draag vliegsokken
Een slechte doorbloeding in je benen? Draag dan sowieso vliegsokken. Deze zorgen voor een betere doorstroming. Probeer daarnaast ook af en toe te verzitten. Zelf probeer ik mijn benen ook zoveel mogelijk te bewegen.

Neem verzorgingsspullen mee
Het klinkt zo logisch maar doe het! Mocht je normaal niets gebruiken kan het een overweging zijn om een urinaal aan te schaffen. Je kunt van te voren de wc niet even testen dus twijfel je of de transfer wel gaat lukken? Neem geen risico’s.

Label zelf je rolstoel
Ik vind het een fijn idee om mijn rolstoel te voorzien van een bagagelabel. De luchtvaartmaatschappij labelt je rolstoel ook maar het is weleens voorgekomen dat er een label loslaat. Door je rolstoel te voorzien van een bagagelabel weet je zeker dat je rolstoel niet kwijtraakt.

Vragen, vragen vragen.
Dit is wellicht de allerbelangrijkste tip die ik je mee kan geven. Is iets je onduidelijk? Zit je niet lekker? Vraag om hulp of uitleg. De mensen van de vliegtuigmaatschappij zijn er om jouw vlucht goed te laten verlopen. Ze begrijpen dat vliegen geen dagelijkse kost voor je is.

Conclusie

Vliegen met een hoeft geen probleem te zijn. Plan je reis goed en controleer welke regels er gelden voor jouw luchtvaartmaatschappij en luchthaven. Het allerbelangrijkste is tijdig communiceren, én vragen bij onduidelijkheden.

Disclaimer: aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Het is gebasseert op persoonlijke ervaring. Neem altijd contact op met de luchthaven en luchtvaartmaatschappij of reisbureau.