Ik ben voor één dag verslaafd aan likes. Ik beloof je, het is echt voor één dag. Vandaag kreeg ik het dat ik het vak “immersive space” met een voldoende heb afgesloten en daarmee is mijn propedeuse een feit. Dat moet natuurlijk gevierd worden en dat moet natuurlijk op Facebook.

Check, check en nog eens check

En daar begint die verslaving aan likes. Al dansend door de kamer check je voor de eerste keer mijn Facebook. “10 mensen vinden je bericht leuk”. Nog voor ik weet wie het zijn staat de teller op 15. Een warm gevoel maakt zicht van mij meester. Het behalen van mijn propedeuse is op zichzelf al een heel fijn gevoel maar dat er binnen zo’n korte tijd zoveel mensen de like-knop indrukken voelt minstens net zo goed.

Zonde van je tijd

Voor ik het wist controleerde ik om de twee minuten mijn Facebook. Zonde van de tijd want of ik nu één keer per dag of elke minuut kijk, het aantal mensen dat aan het einde van de dag het bericht heeft ge-liked blijft hetzelfde.

Het warme bad van waardering

Toch hé, het voelt wel ontzettend goed. Al die likes en reacties zijn als een warm bad. En dat is denk ik het punt. Dat warme bad daar zitten we allemaal graag in. Iedereen hoort graag dat hij iets goed heeft gedaan. Dat mensen trots zijn en respect voor je hebben. Dat zit gewoon in de mens, het is denk ik een basisbehoefte van de mens. Weten dat “je er mag zijn” en dat mensen trots op je zijn. Dat is het!

Die likes zijn niets anders dan een digitale invulling van de behoefte om een schouderklopje te krijgen. Het is een vertaling van de behoefte gewaardeerd te worden. Ja, ik ben blij met mijn propedeuse, ik heb er hard voor gewerkt en het was soms echt afzien.

Blij met elke vorm van reactie

Maar naast dat ik blij ben met mijn propedeuse ben ik ook echt ontzettend blij met alle reacties. Ze zijn mij stuk voor stuk een hoop waard. Het zijn er uiteindelijk ontzettend veel geworden maar nu ik er zo over nadenk doet het aantal er vrij weinig toe. Het is meer dat men zijn waardering uitspreekt.

Ben ik vandaag like-verslaafd? Ja, misschien wel. Ben ik vandaag trots op mijzelf en weet ik dat er een hoop mensen zijn die mij waarderen? Ja, absoluut! Bedankt allemaal!

Zo, en dan nu nog één keer. IK HEB MIJN PROPEDEUSE!!!!!