Kan jij een filmpje voor ons monteren? Heb je dat persberichtje al af? Stuur anders even een tweetje. Mooi introotje heb je gemaakt.
Die verkleinwoorden, we zouden er per direct mee moeten stoppen. Zeker als het werkgerelateerd is, én al helemaal als het om andermans werk gaat. Een verkleinwoord doet zelden recht aan het werk wat verzet is.

Een goed voorbeeld is het gebruik van filmpje. Voordat zo’n filmpje klaar is moet er heel wat gebeuren. In vogelvlucht: pre-productie waarbij alles geregeld wordt van script tot cameraman. De productie: de opnames en als allerlaatste de post-productie waar men uit al het materiaal de beste shots kiest, de audio bewerkt en de kleur corrigeert. Spreken over een filmpje is eigenlijk een belediging.

Er zijn nog ontzettend veel andere voorbeelden te verzinnen maar het punt is gemaakt. Verkleinwoorden gebruiken wanneer je spreekt over het werk van anderen is minachtend. Oké, taaltechnisch gezien zegt een verkleinwoord alleen iets over het woord zelf en niet over de mensen die er aan werken maar gevoelsmatig.…

Die verkleinwoorden zijn makkelijk te omzeilen. Noem een filmpje bijvoorbeeld een item of een van andere gangbare namen. En oké, als iemand een stukje opneemt met zijn telefoon en dat direct op YouTube zet, spreek dan inderdaad maar over een filmpje. Dat kun je inderdaad geen film noemen 🙂