Dit is het derde deel van de serie Waarom Twitter. Voor een compleet overzicht van de serie bekijk het inleidende bericht.

Het is gemakkelijk om Twitter af te doen als niets anders dan een klein onderdeeltje wat overeenkomt met de WieWatWaar functie van Hyves. Immers beide applicaties zijn voorzien van een invoerveld waar je kleine berichten voor andere mensen kan achterlaten. Tot dusver zijn beide gelijkwaardig maar het verschil zit hem in de relatie die men tot elkaar heeft.

Zoals ik eerder schreef zijn relaties op Twitter significant anders dan die op Hyves. Op Hyves is er spraken van een tweezijdige vriendschap en over vriendschap kan op Twitter niet gesproken worden. Omdat één beeld meer zegt dan duizend woorden gebruik ik een illustratie om mijn punt te verduidelijken.

Op Hyves kan je niet verbonden zijn vanuit één kant. Je moet mensen accepteren en dit betekent dat je pas verbonden bent wanneer iemand anders daar ook toestemming voor geeft.

Twitter heeft meer iets weg van fan zijn van iemand. Het kan zijn dat jij iemand volgt maar die gene hoeft jou niet perse te volgen zoals te zien is in deze illustratie:

Het gaat er op Twitter niet om dat je mensen kent maar het gaat erom dat je interessant vindt wat mensen zeggen. Twitter kan helpen om een vriendschap te ontwikkelen maar is tegelijkertijd niet noodzakelijk, iets wat op Hyves natuurlijk wel een voorwaarde is. Hyves is er voor de mensen die je kende, Twitter is er voor de mensen die je wilt leren kennen. En juist hierom kan Twitter niet worden gezien als Hyves in uitgekleden vorm.

Dit bericht is eerder gepubliceerd op eelcomartens.nl