Dit is het derde deel van de serie Waarom Twitter. Voor een compleet overzicht van de serie bekijk het inleidende bericht.

Als je vanaf de buitenkant naar Twitter kijkt dan zou je – zoals al eerder gezegd – kunnen denken dat Twitter gewoon Hyves is zonder al dat extra gedonder van verzoeken. Toch zit er een significant verschil tussen Hyves en Twitter.

Op Hyves is er spraken van een tweezijdige vriendschap. Zowel jij als de gene die je wilt volgen dient toestemming te geven om gegevens uit te delen en er bestaat op Hyves niet zoiets als een eenzijdige vriendschap. De gebruiker bepaalt wat hij wel en niet laat zien aan onbekende. Zo kan je er voor kiezen om de krabbel mogelijkheid open te stellen voor vrienden van vrienden maar niet voor iedereen.

Op Twitter bestaat er niet zoiets als vriendschap. De contacten op Twitter kunnen worden gezien als neutraal. Dat neemt niet weg dat het mogelijk is om alleen maar vrienden te volgen. De tweets op Twitter staan standaard zo dat ze zichtbaar zijn voor heel de wereld. Het is wel mogelijk om ze af te schermen maar dan nog heb je geen gelijke functionaliteit als op Hyves. Op Twitter kan er spraken zijn van een eenzijdige vriendschap. Een persoon kan jou volgen maar je bent niet verplicht hem/haar ook te volgen. Het mooie is dat je elkaar niet eens hoeft te volgen als je wat tegen elkaar wilt zeggen. je plaatst gewoon een @ en dan de naam en je bericht komt gegarandeerd aan.

Hierboven staat al een aantal redenen waarom Twitter anders is dan Hyves. Weet jij ook nog een aantal redenen waarom Twitter niet te vergelijken is met Hyves? Laat hieronder je reactie achter.

Dit bericht is eerder gepubliceerd op eelcomartens.nl