Sinds ik een Canon 70D heb gekocht fotografeer ik er lustig op los. Het liefst in zwart-wit. Steeds vaker krijg ik de vraag waarom ik kies voor zwart-witfotografie. Naast dat ik het ‘mooi’ vind, zijn er tal van redenen.

Zwart-witfotografie leert mij beter kijken

Kijken, daar gaat het om bij fotografie, kleur kan ontzettend afleiden.  Door zwart-witfotografie lukt het mij beter om te focussen op compositie, vormen en lichtinval. En zaken als contrast, structuur en patronen zijn niet alleen makkelijker te herkennen, ze zijn ook belangrijker. Sinds ik mij bezig houd met zwart-witfotografie kijk ik heel anders naar de wereld.

View this post on Instagram

Did someone ordered tea?

A post shared by Eelco Martens (@eelco_in_bnw) on

De subtiliteit van tonen

Zwart-wit, het klinkt misschien eentonig en saai, maar er zitten nog zoveel grijstonen tussen zwart en wit. Het is fascinerend om te spelen met al deze tinten, te zien hoe subtiele verschillen tussen tinten een foto kunnen laten spreken.

Lekker rauw

Soms kan ik uren pielen op een zachte en subtiele foto, maar zwart-witfotografie kan ook echt heerlijk rauw zijn. Hard contrast tussen zwart en wit, alsof de twee kleuren met elkaar in oorlog zijn. Direct van de straat, de harde wereld.

Fotograferen kan altijd

Een saaie grijze lucht? Gen probleem, in zwart-wit valt het nauwelijks op. Keihard licht midden op de dag? Mooi! Dat zorgt voor flinke contrasten. Regen op een sombere dag? Fantastisch, dat heeft een melancholisch effect. Met zwart-witfotografie kan je eigenlijk altijd uit de voeten.

View this post on Instagram

Dark clouds are coming…

A post shared by Eelco Martens (@eelco_in_bnw) on

Lekker nostalgisch

Misschien komt het omdat er van oude dingen eigenlijk alleen zwart-witfoto’s zijn. Misschien komt het omdat ik de helden van vroeger alleen in zwart-wit ken. Of misschien komt het omdat de trouwfoto van mijn oma zwart-wit is, zwart-witfotografie voelt zo heerlijk nostalgisch. Zo heerlijk, vroeger en nu.

Fotografeer jij ook graag in zwart-wit of kies je toch liever voor kleur? Ik lees het graag terug in de reacties. Nieuwsgierig wat is zoal fotografeer? Volg Eelco_in_bnw op Instagram.