Tijdens ons semester ASOM dienen wij naast het volgen van college zelf ook een mini-college te verzorgen over uiteenlopende onderwerpen. Naast een uitgebreid artikel over ons eigen onderwerp dienen wij ook kort te bloggen over de andere mini-colleges. Deel 1 is hier te vinden. Hop daar gaan we dan.

Audio

Soundcloud, Podcasts, Spotify, het zijn allemaal tools om audio mee te verspreiden. Soundcloud is vooral bedoelt om je eigen geluid op internet te zetten en zo te delen. Podcast worden veelal gebruikt om presentaties, radioshows en muziekmixes te delen en Spotify is een grote online muziekbibliotheek.

Zelf vind ik Podcast en Spotify erg interessant. Podcast bieden de gebruiker de kans om dingen op een later tijdstip terug te luisteren. Veelal zijn podcast gemaakt voor een selectieve groep. Dit is marketingtechnisch erg interessant omdat je voor een hele selecte groep je boodschap kan afstemming. Op deze manier schiet je met scherp in plaats van met hagel.

Spotify is interessant omdat het heel een beweging in de maatschappij laat zien. Deze maatschappij gaat van bezit naar toegang. We hoeven niet persé een cd fysiek in de kast, we willen toegang tot de muziek die er op staat.

Het enige nadeel is dat Spotify en niet jij je aanbod regelt. Aan de ene kant krijg je hierdoor toegang tot veel muziek die je anders niet zou horen. Aan de andere kant is het zo dat je niet kunt garanderen dat het nummer dat jij mooi vindt altijd in jouw collectie blijft. Er is overigens veel kritiek op Spotify, platenmaatschappijen zouden goud geld verdienen maar de artiesten zouden er nauwelijks van profiteren. Maar dan kom je natuurlijk op een hele andere discussie die al jaren aan de gang is. Want ook voor de komst van Spotify. Een mooi bericht over toegang VS bezit is hier te vinden.

Fora

Tja, fora. We kennen ze allemaal wel en als je iets zoekt dan is de kans groot dat je op een forum komt. Dat is niet nieuw dat is al tijden zo. Persoonlijk ben ik niet heel actief op verschillende fora. Het enige forum wat voor mij persoonlijk heel waardevol is, is het forum van WordPress.

Een groot voordeel van fora is dat ze goed geïndexeerd worden door Google en dat de content vaak als betrouwbaar wordt beschouwd, Dit komt omdat gebruikers dit zelf kunnen toevoegen. Helaas zijn er op veel fora ook erg veel mensen die niet hun eigen naam gebruiken en een forum vol spammen met onzin. Dit kan een forum de das om doen.

Een belangrijk onderdeel van een forum is de De ’Critical mass’ is een groep gebruikers die gepassioneerd is over het onderwerp en graag wil bijdragen. Deze groep is extreem actief en toont een grote inzet. Deze mensen houden de community in principe op gang. Wanneer deze groep mensen mist, zal een forum snel leeglopen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Ik denk dat het voor een bedrijf zinvol kan zijn om actief te zijn op een forum. Ik betwijfel of je een eigen forum op moet richten. Het lijkt mij beter om aan te sluiten bij een forum dat al over je praat. Een eigen community opbouwen is vaak lastig om dat de echte ’Critical mass’ vaak ontbreekt.

Fora zijn er trouwen in alle soorten vormen en maten. Elk onderwerp heeft inmiddels wel zijn eigen forum en vaak zitten ze ingebakken in sociale media platformen. Zelf zie ik LinkedIn groepen ook als fora. Daar sprak ik al eerder over in de blogpost over de zorg.

Zoeken

Het laatste mini-college ging over zoeken. Je weet wel, Google, SEO en dat soort dingen. Aangezien ik dat soort dingen bijna dagelijks lees lijkt het mij niets toevoegen aan het internet als ik je dat nu ook ga vertellen. Mocht je WordPress gebruiken kijk dan gewoon even op de site van Yoast voor zijn plug-in.