‘Gehandicaptenhuisvesting leidt tot overlast in de buurt’ wat een verschrikkelijke kop. Goed voor de pageviews maar zo stigmatiserend. Het bijbehorende artikel spreekt pas in de derde alinea over ‘mensen met een verstandelijke handicap’. Dat is jammer want juist door dit soort artikelen blijft het beeld over de kwijlende, niets kunnende gehandicapte bestaan.

Het bestaande beeld versterken

Je kunt zeggen wat je wilt maar het beeld over mensen met een handicap is over het algemeen niet heel positief. Het lijkt wel of men nog steeds denkt dat mensen met een handicap per definitie verstandelijk ook wat mankeren. Even een paar voorbeelden:

  • Wanneer ik boodschappen doe is de caissière dikwijls geneigd om het wisselgeld aan de persoon achter mij te geven. 
  • ‘Goh, met jouw hersens is niets mis he?’ Is een veelgehoorde zin tijdens een eerste ontmoeting of gesprek.
  • ‘Is die rolstoel van jou? Dat had ik echt niet gedacht!’
  • ‘Gaaf dat je hier bent ondanks je handicap.’ (tijdens een avondje stappen)

Natuurlijk, veel van deze opmerkingen zijn als goed bedoeld, maar het doet je vermoeden welk beeld men eerst had.

Noem het beestje bij zijn naam en verander het beeld

Het zou voor de beeldvorming veel schelen als we het beestje bij zijn naam noemen, als we onderscheid maken tussen lichamelijk en verstandelijk gehandicapten. Laten we niet vergeten dat er ontzettend veel mensen met een beperking zijn die gewoon werken, in een gewone wijk wonen en goed in staat zijn om hun eigen leven te leiden.

Meest glezen: Gehandicaptenhuisvesting leidt tot overlast in de buurtTerug naar die kop. Hij werkte wel want het artikel was lang het meest gelezen artikel op de betreffende website.