Een weekendje Antwerpen is hartstikke leuk, maar in deze stad vol geschiedenis is zoveel te zien. Waar moet je (volgens mij) echt heen als je naar Antwerpen gaat… Ok let’s go!

Station Antwerpen-Centraal

Reizigers die met de trein naar Antwerpen komen worden getrakteerd op één van de mooiste stations wereldwijd. Het in 1905 geopende stationsgebouw met een prachtige bouwstijl, veel details en gouden versiersels is een ware traktatie voor het oog. Antwerpen-Centraal wordt door de Antwerpenaren niet voor niets de spoorwegkathedraal genoemd. Zelfs als je niet met de trein reist is een bezoek aan het centraal station van Antwerpen de moeite waard.

Station-Antwerpen

Rolstoeltoegankelijkheid: Prima toegankelijk.

ZOO Antwerpen

De stadsdierentuin van Antwerpen ligt pal naast het station. Het is een zéér overzichtelijke dierentuin die omringt wordt door woonhuizen. Het is imposant om te zien hoe de dierentuin omgaat met de beperkte ruimte. Dit doet zij ondermeer door in de hoogte te bouwen. Op dit moment bouwt de dierentuin een nieuwe Savanne, als deze net zo mooi wordt als het in 2015 geopende rifaquarium dan staat de toekomstige bezoeker heel wat te wachten. Zelf vind ik het een mooie dierentuin en ik was verbaast over de hoeveelheid ruimte die men heeft weten te creëren op een relatief klein oppervlakte.

aquaium

Rolstoeltoegankelijkheid: De hellingen zijn soms erg steil en het is daarom aan te raden dat je iemand meeneemt die je kan ondersteunen. De invalidentoiletten zijn te vinden bij de ingang van het park.

Antwerpse stadsfeestzaal

De Antwerpse stadsfeestzaal is de ideale overdekte winkelgelegenheid. Het huisvest veertig winkels verdeeld over vier verdiepingen. Ideaal voor om te shoppen. Wat het echt bijzonder maakt is de stadsfeestzaal zelf. Het gebouw is een prachtig staaltje vakmanschap. Je waant je er in ware rijkdom. Overal waar je kijkt zie je pracht en praal van bladgoud. Zo wordt shoppen ineens een hele andere belevenis.

AntwerpseFeestzaal

Rolstoeltoegankelijkheid: Prima toegankelijk.

The Chocolate Line

Wie van chocolade en geschiedenis houdt zit goed bij The Chocolate Line van de beroemde Belgische meester-chocolatier Dominique Persoone. Deze chocolaterie is gevestigd in het voormalige paleis van Napoleon “Paleis op de Meir”. In de voormalige keuken van het paleis experimenteert The Chocolate Line naar hartenlust met chocolade. Mocht je zelf een stuk chocolade mee naar huis willen nemen dan doe je je aankoop tussen de chocoladekunstwerken en schilderijen in dit paleis.

Rolstoeltoegankelijkheid: Het personeel helpt je via een speciale ingang naar binnen. Je moet hiervoor wel een steile helling op. Advies: zorg voor iemand die je kan ondersteunen.

Museum Aan de Stroom

Het dakterras van Museum Aan de Stroom of kortweg MAS is de plek voor een zonsondergang met wijn en je (aanstaande) man/vrouw. De glazen wanden van zes meter hoog bieden je zelfs op de lagere verdiepingen een mooi uitzicht over Antwerpen. Bezoek het MAS op je eerste dag in Antwerpen om een overzicht te kijken van de stad of op één van je laatste dagen om te kunnen zien waar je eigenlijk allemaal bent geweest. Bij mooi weer is de kerncentrale van het spookstadje doel trouwens ook goed te zien. Naast een bezoek aan het dakterras voor een mooi panorama van Antwerpen zijn er in het museum natuurlijk allerlei tentoonstellingen.

MAS

Rolstoeltoegankelijkheid: Momenteel is het nog niet mogelijk om met de rolstoel op het dak van het MAS te komen. Onder begeleiding brengt men je echter graag naar de achtste en negende verdieping. Hierdoor krijg je toch een mooi uitzicht op Antwerpen. In de komende jaren wordt de lift doorgetrokken tot het dakterras.

De Burgerij

Een dagje Antwerpen maakt hongerig en deze honger moet gestild worden. Een van de plekken waar je dit kunt doen is De Burgerij. De burgers van dit restaurant laten je watertanden en zijn bovendien zeer betaalbaar. Wees daarom ook niet verbaast als je even moet wachten aan de bar voor dat men een plaatje voor je heeft maar als je deze foto ziet weet je dat het het wachten waard is.

Rolstoeltoegankelijkheid: Het is wat smal tussen de tafels door maar prima te doen. De bar waar je aan moet wachten is erg hoog. Personeel is zeer behulpzaam.

Billie’s Bier Kafétaria

Wie België zegt, zegt bier. Er zijn natuurlijk tal van plekken om je biertje te nuttigen maar doe jezelf een plezier en drink minimaal één biertje bij Billie’s Bier Kafétaria. Het is een klein cafeetje waar de uitbater graag uitleg geeft bij elk biertje dat hij schenkt. Tijd voor de klant en een perfect ingeschonken biertje zijn steekwoorden voor deze plek. Een extraatje aan deze plek is de Franse buldog Billie die je bij een bezoek hartelijk verwelkomt.

Rolstoeltoegankelijkheid: Hoge drempel bij de deur en een smalle doorgang. De uitbater is echter zeer behulpzaam.

Een pilsje op? Dan is het Hilton de ideale plek om te overnachten.