Ik wil bloggen. Dagenlang al, maar het lukt niet. Ideeën en grappige situaties genoeg maar wanneer ik ervoor ga zitten komt er niets op papier. De oorzaak: een ontiegelijk druk hoofd en veel afleiding. Daar ga ik wat aan doen.

Zwijg gij smartphone

Ik hou van mijn iPhone maar vanaf vandaag voorlopig geen ping, pang pong meer. Ik merk namelijk steeds vaker dat ik druk voel om te kijken, direct te antwoorden en misschien nog wel veel erger, ik word continu uit mijn eigen leven gehaald. Daarom heb ik besloten om vanaf vandaag alle geluiden — met uitzondering van mijn beltoon en Twitter mentions — van mijn smartphone te dempen. De reactietijd neemt toe, maar als ik antwoord heb ik ook echt tijd voor je. ”Ieder nadeel heb zijn voordeel” zou Johan Cruijff zeggen.

Inbox zero

Ik ga een zero tolerance beleid voeren op mijn inbox en maak direct een keuze wat er gaat gebeuren met een mailtje dat binnenkomt. Er zijn slechts twee opties: ofwel ik handel de mail gelijk af, ofwel ik bepaal het moment waarop ik dit ga doen.

Blijf bij één kanaal

Het gebeurt zo vaak dat een gesprek begint op de mail, iemand antwoord via WhatsApp en vervolgens via Facebook de laatste informatie doorgeeft. Ik maak mij hier vast zelf ook wel eens schuldig aan. De laatste weken vraag ik mensen steeds vaker om op één kanaal te reageren. Dat helpt niet alleen in mijn hoofd. Het is ook ontzettend makkelijk om de informatie weer te reproduceren. Toegegeven, hierdoor loopt het aantal mailtjes wel op en dat conflicteert met het vorige punt.

Alles wat ik moet doen schrijf ik op

Todoist is mijn heilige graal. Ik schrijf alles, maar dan ook alles wat ik moet doen op. Dit zorgt ervoor dat het uit mijn hoofd is en ik vergeet dingen minder snel. Op dit moment het ik er zelfs mijn ochtend- en avondroutine in staan. Toegegeven, dit gaat wat ver.

Door alles wat ik moet doen op te schrijven ontstaan er patronen. Ik denk niet meer “heb ik de planten al water gegeven?” ik denk “vandaag zijn de planten weer aan de beurt.” Dat scheelt een hoop denken. Een hoop dingen in ons leven zijn immers repeterende dingen.

De volgende dag visualiseren

Dit is een puntje waar ik nog hard aan moet werken maar ’s avonds voor ik ga slapen bedenk ik hoe mijn dag er de volgende dag uit zal zien. In combinatie met Todoist groepeer ik zaken die bij elkaar horen en zo vlieg ik zonder al te veel nadenken door mijn taken en dag heen.

en dan is het nu tijd voor Me-time… ook heel hard nodig.