Laatst bezocht ik op een vrijdagavond de plaatselijke kroeg. Nog voor de bodem van het glas in zicht kwam, kreeg ik een tik op de schouder. ‘Wat knap dat jij hier ook bent, je ziet zo weinig mensen met een beperking in het uitgaansleven.’ Ik schoot in de lach. Tja, het heffen van een glas is niet moeilijk, maar iedereen weet wat bier met de blaas doet. Je kunt hier nergens naar de wc. Dat maakt een avondje stappen lastig. Ik ben niet de enige want voor 20 procent van de Nederlanders is een zelfstandig bezoek aan een horecagelegenheid lastig of onmogelijk. Er zijn simpelweg te veel drempels: je komt niet naar binnen, de menukaart is voor mensen met slechte ogen onleesbaar, of de akoestiek maakt het moeilijk elkaar te verstaan. Dat is zonde want je loopt als ondernemer 20 procent van je potentiële klanten mis. Dat is nergens voor nodig want ook zonder verbouwing kun je veel doen om de toegankelijkheid te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een oprijplaat bij de deur. Niet duur, wel effectief. Het kan niet zo zijn dat dit iets nieuws is voor de gemiddelde ondernemer. In Amsterdam zijn ze al in 2014 begonnen met het uitdelen van oprijplaten in het stadsdeel Centrum. Je kunt mij niet wijsmaken dat je als ondernemer wacht tot er van buitenaf actie wordt ondernomen.

Natuurlijk, niet alle obstakels zijn weg te nemen, maar het ontbreken van een oprijplaat bij de drempel ervaar ik als pure laksheid. Laksheid die je ook nog eens veel geld kost. Eigenlijk is het raar dat toegankelijkheid iets is waar je goede sier mee kunt maken. Het zou zo moeten zijn dat het de norm is en niet de uitzondering. Haal die plank voor je hoofd weg en leg hem voor de drempel.

De sleutel tot een toegankelijke samenleving ligt niet bij ondernemers. En ook niet bij de politiek. Sinds ruim een jaar kunnen mensen met een handicap wijzen op het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. In dit VN-verdrag staat dat de overheid er met wet- en regelgeving voor moet zorgen dat de samenleving – dit zijn zowel mensen mét als zonder handicap – ervoor zorgt dat mensen met een handicap geen belemmeringen ervaren om mee te kunnen doen. Maar wijzen alleen is zelden effectief, net als wachten op wet- en regelgeving.

Wees niet bang om een ondernemer de helpende hand te bieden als hij niet direct met een oplossing komt. Samen zoeken met behulp van jouw ervaringsdeskundigheid is een goede manier.

Vraag de bakker of hij een plankje heeft.

Vraag het restaurant of het mogelijk is om online bij de reservering al aan te geven dat je met een rolstoel komt.

Schrijf een column in de krant. Help bedrijven toegankelijker te worden en zorg dat het onder de aandacht komt. Neem het heft in eigen hand. Laten we ervoor zorgen dat het niet langer knap is om een biertje te drinken.


Deze column verscheen eerder in het Nederlands Dagblad. Het Nederlands Dagblad heeft toestemming gegeven voor een integrale publicatie op deze website.