Er zijn van die dingen die ik simpelweg weiger te begrijpen. Een daarvan is het gebruik van Word-documenten voor de verspreiding van informatie die niet meer veranderd hoeft te worden. Voorbeelden hiervan zijn persberichten, studieplanners of andere documenten die men alleen maar hoeft te lezen.

Word om documenten te verspreiden

Veel mensen verspreiden informatie middels een Word-document. De vraag is of dit de beste manier is. We gaan er vanuit dat het verzenden van Word-documenten geen problemen oplevert voor de lezer. Maar is dat wel zo, is het verzenden van Word-documenten echt zo makkelijk voor de lezer of is het stiekem moeilijk doen als het makkelijk kan.

Verschillende versies

Word wordt door de meerderheid van de computergebruikers gebruik voor het maken en opmaken van hun documenten. Dat zou dus betekenen dat de uitwisseling van documenten gemakkelijk is. Toch klopt dit niet helemaal. Zo maak ik regelmatig mee dat computergebruikers een oudere versie van Word hebben en daarom alleen .doc documenten kunnen openen. Dit terwijl de nieuwere versies van Word documenten standaard opslaan als .docx, het gevolg? Mensen kunnen je document niet openen.

Veranderingen in de layout

Wanneer een document wel geopend kan worden wil het nog niet zeggen dat het op de juiste manier wordt weergegeven. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. Soms mist de eindgebruiker het juiste lettertype, zijn de afbeeldingen niet correct opgeslagen of wordt het document geopend in een ander programma dan Word. Welke oorzaak het ook heeft, veranderingen in de layout komen regelmatig voor.

Moet de gebruiker het document kunnen aanpassen

Stel, het maakt niet uit hoe het document er bij de gebruiker uitziet en dat je af en toe een mail terug krijgt omdat mensen je bestand niet kunnen open. Dan nog is er de vraag of Word wel het juiste bestandsformaat is voor het delen van een document. Word-documenten kunnen door de gebruikers gemakkelijk worden aangepast. De vraag is of dit wel wenselijk is. Als je informatie wilt delen wil dat niet zeggen dat mensen die informatie aan mogen passen.

Niet overal beschikbaar

Niet ieder apparaat is in staat Word-documenten weer te geven. Denk maar eens aan een mobieltje of sommige tablets. Waarom zou de lezer van jou document zich persé achter een laptop of pc moeten bevinden?

Maar er is een oplossing

In 1993 is het bestandsformaat Portable Document Format, of kortweg PDF bedacht. Het is bedacht voor de uitwisseling van elektronische documenten en formulieren die in hun oorspronkelijke vorm gereproduceerd moeten worden. PDF is een universele bestandsindeling waarmee lettertypen, afbeeldingen en lay-out van elk willekeurig brondocument behouden blijven. Bijkomend voordeel is dat een document op vrijwel elk apparaat geopend kan worden.

Gebruik PDF voor het delen van documenten

Ik zou iedereen willen oproepen om PDF te gebruiken bij het delen van documenten. De layout blijft gegarandeerd zoals die bedoelt is, bijna elk apparaat kan een PDF openen en afhankelijk van de instelling kunnen documenten wel of niet worden aangepast.