Een documentaire over rolstoeltoegankelijkheid  waarvan de premiere plaatsvindt in een oud gebouw met alleen maar trappen. Van de zotte vind je niet? Toch komen soortgelijke situaties vaker voor dan je denkt.

EenVandaag maakte een reportage over het Cochleair implantaat voor Doven. Een implantaat waarmee je als doven weer kunt horen. EenVandaag besteedt er aandacht aan op televisie en radio. De reportage die uitgezonden wordt op tv is voorzien van gebarentaal en dus prima te volgens voor een doof persoon. Perfect geregeld lijkt mij. Voor de radio was dat anders.

Alsof je niet mag weten wat er gezegd wordt

Het lijkt mij raar, dat je meewerkt aan een rapportage maar vervolgens het resultaat niet kan horen. Alsof je als model de foto’s nooit te zien krijgt. Radio en doven is waarschijnlijk ook niet de meest voor de hand liggende combinatie maar maak je een reportage over doven, zorg dan dat een doof iemand het ook kan volgen. Bij live-radio zou je kunnen kiezen voor een gebarentolk voor de webcam. Kijkradio zat tegenwoordig dus waarom zou je het niet inzetten in dit geval. Achteraf zou je ook een transcriptie kunnen plaatsen op de website.

Het zal wel een kwestie van centjes zijn. Toch jammer want als een een reportage wordt gemaakt over doven dan zou je als doven toch gewoon mogen horen wat er gezegd wordt? Misschien gaat de ontwikkeling van NEON hier in de toekomst bij helpen.